Трещеник – Рила Планина

Над град Якоруда и под хижа Грънчар се намира Трещеник. До него води асфалтиран път, който идва от Якоруда и е в сравнително добро състояние. До град Якоруда може да се стигне по различни начини. Най-краткият вариант е от София през град Костенец до град Белово. От там се стига до курорта Юндола и се пътува до Якоруда. Има и по-дълъг маршрут, който също е от София, но преминава през Кулата и градовете Дупница и Благоевград,следват Банско и Якоруда. Има и автобус, както и теснолинейка. Курортът не е голям и е съсредоточен като цяло на едно място.
„Трещеник” е местност, която е подходяща за почивка целогодишно, заради климатичните си условия, които са много благоприятни.
Има обширни поляни и предизвикателни склонове, които чакат да ги посетите със своите ски. Ако са ви писнали еднообразните и претъпкани ски курорти, вашето място е Трещеник. Намира се на 150 км от София. Ако не сте почитатели на зимните спортове, със сигурност ще се насладите на гледката, която предлага изглед към върховете на Пирин и Рила, както и към невероятните родопски села.
Местността е толкова красива, поради факта, че не е презастроена и е все още незасегната. Успяла е да съхрани даденостите на природата, които са натурални и неподправени. Тя е разположена близо до Национален парк Рила и служи като изходен пункт за различни пешеходни маршрути. Точно през Тръщеник преминава един от най-популярните маршрути към Мусала.
Разположение:
На 150 километра от София.
В Източна Рила на 1695 метра надморска височина.
На 14 километра от Якоруда.

Маршрут:
София–Симитли–Разлог–Якоруда–Трещеник
София–Костенец–Белово–Юндола–Якоруда–Трещеник

Около Трещеник се намира район, който е много подходящ за крос-кънтри. Има лифт, с който можете да се изкачите и да се спуснете. Могат да се правят леки и кратки маршрути около курорта с малка денивелация, но и по-дълги карания, при които предизвикателствата са много по-големи.
Въпреки, че почти всички маршрути са върху черни пътища, малките пътечки предизвикват най-голямо задоволство, а те са навсякъде около целия комплекс.

Ето и някои от по-тежките и трудни маршрути:
Трещеник – Якорудските езера, след това обратно. Денивелацията е 300 м, а дължината 14 км. Първоначално се кара по асфалтиран път, след това по лош път, който води до езерата. Този маршрут е със средна трудност.
Трещеник – х. Грънчар, след това обратно. Този маршрут е дълъг около 16 километра, а денивелацията му е 400 метра. Използването на пътя е често, но той е каменист и ще усетите голямо друсане на връщане, но не чак толкова, колкото по този към Якорудските езера.
Трещеник – сухото езеро, след това обратно. Денивелацията на този маршрут е 350 метра, а дължината му е 24 километра. Пътят е черен през цялото време и като цяло е много приятен.

Добре е, преди да потеглите по някой от маршрутите, да попитате хората в курорта, които ще ви обяснят по-подробно. Възможно е да срещнете други туристи или берачи на боровинки. Те ще се радват да ви помогнат с каквото могат.

Има и няколко по-сложни маршрута физически, между които два са до курорта Семково. Наричам ги горен и долен. Денивелацията им е 700-800 метра, а дължината им около 30 километра. Горният е през Сухото езеро и спускането му е много технично към Семково. За тези маршрути трябва да сте добре с ориентацията. Долният маршрут има не много добра маркировка.
Маршрутът от Трещеник до х. Заврачица през х. Грънчар също е голям. Неговата дължина е 40 км, а гледките са великолепни. Пътеката на Кайзеровия път е трудна за колоездене на места, но е хубава и няма как да объркате пътя, защото е пълно с туристи.
Съществуват още няколко големи маршрута, за които трябва да има някой с кола, който да ви качи до курорта от Якоруда. Можете да се изкачите и пеша, но не е много лесно, особено след каране. Има няколко възможни варианта за каране към Белица през Семково, които са дълги и нанадолни. От Трещеник до яз. Белмекен може да се направи невероятно каране, а от там да се стигне до Якоруда, като се минава през с. Черна места. Този маршрут има много отклонения, по които могат да се получат кратки нанадолни карания.
Сами виждате, че има условия за много интересни нанадолни карания, освен крос-кънтри. Ако имате кола, за да се върнете в Трещеник от Якоруда, можете да си прекарате страхотно. Има и възможност за спускане без лифт.

Ако тази информация ви е харесала и искате да посетите това място, можете да видите погледнете надолу и да видите къде може да се спи.
В курорта Трещеник се намира вилната зона Saly, която предлага на своите посетители вили от типа мезонет. Има два басейна за пъстърва и ресторант. Вилите са еднотипни и масивни, като всяка от тях е с капацитет от 6 места (общо 18 места), без да се броят разтегателните дивани, намиращи се в хола. На първото ниво във всяка вила има стая с две легла и дневен кът. Кухненският бокс включва мивка, хладилник, ТВ, холна маса с разтегателен диван и гарнитура, както и камина. Има баня и санитарен възел. На второто ниво има едно общо помещение с 4 легла. Всяка от вилите е с веранда с изглед към боровата гора и басейните. На нея има масичка и столчета.
Ресторантът е уютен и приветлив. В него можете да се сгреете с чаша вино до камината. В него ще можете да опитате традиционната българска кухня, както и прясната пъстърва, която се вади от водоема и се прави, според вашите предпочитания. Тя се отглежда в екологично чиста високопланинска среда, за това има и неповторим вкус.

В община Якоруда влизат местността „Трещеник”; част от Националният парк „Рила” с високопланинските си езера, поляни и дивни гори; Водопадът на река Чесна, който е природна забележителност, както и „Белаците” – природна забележителност, обявена за защита на вековните белборови дървета. В Якоруда, минералната вода е слабоминерализирана, хипертермална (42оС), сулфатно – хидрокарбонатна натриева (съдържаща висока концентрация на флуорид – 14-15 мг/л). Използва се за спортна профилактика, външно балнеолечение и др. Бутилира се и като лечебна вода.
Курортната местност „Трещеник” се намира на 14 км от Якоруда. Разположена е в Източна Рила на 1695 м. надморска височина. Поради благоприятният климат, добрите условия и хубавата природа, мястото е много подходящо за почивка и отдих по всяко време на годината. Гостоприемството на частните вили и хотели, туристическата хижа и ведомствените бази е на ниво. „Трещеник” се намира точно до границите на Националния парк „Рила”, а това превръща местността в изходен пункт за различни маршрути в планината. Между тях влизат Седемте рилски езера, европейският маршрут Е8 и др. В близост са курортите Велинград и Банско, което дава възможност да се развива и регионален туристически продукт.

Вашият коментар