Якоруда – Трещеник

Град Якоруда – едни свързват този град с местността Баните, в която има много минерални басейни. Тя се намира на 1.5 километра югозападно. Други го свързват с крепостите Градището и Калята, намиращи се на 4 километра в посока Велинград. Тези, които са имали удоволствието да посетят града, със сигурност са усетили магията и красотата на водопада, който се намира на река Чесна, а каскадата със 7 стъпала със сигурност е една от най-големите природни забележителности, най-високото от които е 15 метра.

Авантюристите, които са пътували с теснолинейката от гара Якоруда до гара Аврамови колиби (най-високата гара на Балканския полуостров), са съхранили в паметта си един невероятен и незабравим спомен. Тези, които са посещавали Якоруда, със сигурност свързват града с местността „Трещеник”, която е обградена от смърчови гори. В нея се намира и едноименният курорт, който е на 1760 метра надморска височина и е разположен в южната част на планина Рила, на 14 км. от Якоруда. Климатичните условия са много благоприятни, което позволява почивка по всяко време на годината.

Saly е вилна зона, разположена в курорта „Трещеник”. Тя разполага със самостоятелни вили от типа мезонет, както и с два басейна за пъстърва и ресторант. Вилите са еднотипни и масивни. Всяка от тях е с капацитет от 6 места, като общо всичките са 18 на брой, без да се включват разтегателните дивани в хола. На първото ниво във вилите има мивка, хладилник, телевизор, камина, холна маса с фотьойли, баня и санитарен възел. Второто ниво е общо и в него има 4 легла. Всички вили имат веранда със столчета и масичка, която е от страната на боровата гора и басейните.

Всеки посетител на вилната зона има възможност да се наслади и на традиционната българска кухня в ресторанта, където може и да се сгрее с чаша вино до камината. Пъстървата, която се приготвя там се вади от водоема и е прясна. Тя се отглежда в екологични високопланински условия, където въздуха е изключително чист.
Вилната зона е електрифицирана и водоснабдена, а отоплението в нея става с камини. Има похритие на мобилните оператори.

Могат да се направят различни екскурзии от Трещеник до Мечата дупка, Нехтеница, Казанския циркус, Якорудския циркус, Якорудските езера, Казанските езера, Грънчарските езера и Грънчарския циркус.
Може да се посети и язовира Белмекен, до който се стига пеша или с джип. Клисурата Връви Секул също не е за изпускане.

„Трещеник” е туристически курорт, който е подходящ и за зимен и за летен отдих. Това място е останало незасегнато от строителството и е едно от малкото в страната ни, които не са презастроени и предлагат идеални условия за почивка.

Всички, които участват в пешеходни турове, ще имат възможността да усетят магията на Рила, а свежия въздух ще им се отрази много добре. Ще могат да се любуват и на Якорудските езера и да видят кристално чистите им води.

Маршрути в Рила около Трещеник и Якоруда.

Маршрут 1
От Трещеник до Нахтеница. Пътеките по този маршрут са маркирани, а натоварването е умерено. Придвижването става по планински пътеки, които са приятни и удобни. Времетраенето му е около 1 час.

Маршрут 2
От Трещеник до Якорудските езера (Рибното, Синьото и Мъртвото). Пътеките по маршрута са маркирани. Този тур е пешеходен и е предназначен най-вече за хора с физическа подготовка. Времетраенето му е около 2 часа.

Маршрут 3
От Трещеник до х. Грънчар и езерото. Само за много добре физически подготвени хора. Изисква се издръжливост и прекосяване на големи разстояния. Пътеките по маршрута са маркирани, а времетраенето му е около 3 часа.

Маршрут 4
Тур от Трещеник до х. Семково (пешеходен). С маркирани пътеки, предназначен най-вече за хора, които имат добра физическа подготовка. Времетраенето му е около 3 часа и половина.

Още маршрути
Има и други маршрути, например до върховете на Суха Вапа и Ковач (2640 и 2634 м). Само за издръжливи и добре подготвени хора.

Забележителности:

Сред Якорудския циркус са разположени Якорудските езера. Той е заграден между главното било и вр. Ковач, както и между вр. Суха вапа. Езерата са седем на брой, но три от тях пресъхват лятото, защото са много малки. От другите, постоянни езера, най-високо се намира Синьото, което е под връх Суха вапа и е на 2645 метра надморска височина. Неговата водна площ е 8,6 декара, което го прави най-малкото. Оттича се в Рибното езеро, от което започва своето начало и Голямата Бененска река – приток на река Бела Места. Формата на Рибното езеро е продълговата. Дълго е 300 метра и е широко 124 метра. Дълбочината му е средно около 2,4 метра, но достига и до 4,5 метра. Площта му е 28,7 декара. Най-голямото езеро е Мъртвото, което е безотточно и е с дължина 340 метра. Ширината му е 125 метра, а най-голямата му дълбочина достига 16,5 метра.

Якорудските езера

Сред Якорудския циркус са разположени Якорудските езера. Той е заграден между връх Ковач, главното било и връх Суха Вапа. Езерата са седем на брой, но три от тях са толкова малки, че пресъхват през лятото. Най-високо от постоянните езера се намира Синьото, което е под вр. Суха вапа и е на 2465 м. надм. вис. То е най-малко от трите и е с площ 8,6 декара. Оттича се в Рибното езеро, което е с дължина 300 м. и ширина 124 м. От него води началото си Голяма Баненска река, която е приток на Бела Места. Средната дълбочина на езерото е 2,4 м, но достига и до 4,5 м. Площта му е 28,7 декара. Най-голямо е Мъртво езеро, което е безотточно. Дължината му е 340 м, а ширината 125 м. Неговата дълбочина достига до 16,5 м. То се зарибява с пъстърва изкуствено, но през 5 години изригва газ.

Два основни туристически маршрута преминават на територията на парковия участък Якоруда и общината. 1) хижа Грънчар – Джанка – връх Овчарец – Маришки връх – връх Мусала – хижа Мусала и 2) хижа Трещеник – хижа Грънчар – хижа Заврачица, има и един второстепенен маршрут – хижа Семково – хижа Трещеник.

Вашият коментар